Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
cytryna 1 szt
cukier 2 szkl
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie

Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Twarde części kroimy w dość sporą kostkę.

Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy.

Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 2 szklanki cukru. Do tego dodajemy skórkę otartą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagotowujemy, wrzucamy cukinię i doprowadzamy do wrzenia.

Cukinię razem z zalewą przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się zawekowały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 30.06.2015 18:07
świetne zapasy:)
aginaa 30.06.2015 14:50
smaczne bardzo
pajbek 30.06.2015 12:58
Muszę wypróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak