Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski

5.0
(130)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na niezwykle aromatyczny bigos staropolski. Bigos bez którego nie ma świąt czy imprezy. Polskie danie jednogarnkowe, którego smak jest coraz tym lepszy, im dłużej go gotujemy.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kilogramy
kapusta biała 0,5 kilograma
wywar mięsny 0,5 litra
mięso wołowe 0,5 kilograma
kiełbasa podwawelska 200 gram
boczek wędzony 200 gram
cebula 1 sztuka
jabłka 2 sztuki
musztarda 1 łyżka
miód prawdziwy 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
śliwki suszone garść
grzyby suszone garść
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 6 sztuk
wino czerwone wytrawne 100 ml.
sól i pieprz
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
olej do smażenia

Porada

Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

Bigos staropolski, w którym kryje się mnóstwo smaków i aromatów. W bigosie staropolskim mamy kiełbasę, boczek i mięso. Ponadto robimy go z dwóch rodzajów kapusty - słodkiej i kiszonej. W bigosie staropolskim nie może zabraknąć śliwek, jabłek, miodu i aromatycznych przypraw. Jak zrobić dobry, domowy bigos? Sprawdź ten przepis!

1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.

2. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do kapusty.

3. Boczek, kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty.

4. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.

5. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.

6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.

Smak bigosu zyskuje jeśli gotujemy go po kilkanaście minut przez kilka dni z rzędu. To polskie danie jednogarnkowe, które łączy w sobie różnorodne smaki i aromaty, tworząc niezwykłą potrawę idealną na święta lub imprezę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarekS 21.12.2023 22:38
Robię od 3 lat, nigdy nie zawodzi :) polecam
Agnieszka 25.11.2022 16:30
Najlepszy bigos. U mnie zagościł na stałe !
IwonaKa 29.12.2016 15:37
wspaniały bigos,własnie takiego przepisu szukałam
ttrytka 26.10.2015 15:24
wspaniały bigos
Maridka19 30.06.2015 09:41
Pyszny domowy bigosik :)
Konczi 30.06.2015 08:54
mmmm cudny bigos, na pierwszy rzut przypomina mi się bigos mojej cioci ... był najlepszym bigosem na świecie !
ben-ka 30.06.2015 08:44
Dawno nie gotowałam bigosu.........
olkaaa 30.06.2015 07:31
uwielbiam bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak