Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 większe
kiełbasa 350 gram
cebula 1 duża
ogórki kiszone 5 sztuk
oliwa 2 łyżki
makaron świderki 1/2 opakowania
ser żółty kilka cienkich plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
Krok 1 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
2
Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy do kiełbasy, mieszamy.
Krok 2 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
3
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i całość mieszając podsmażamy (można przyprawić)
Krok 3 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
4
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, po czym wykładamy połowę makaronu. Na makaronie układamy (połowę) ziemniaki pokrojone w plasterki.
Krok 4 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
5
Na ziemniaki wykładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i ogórkiem kiszonym. Posypujemy trochę pieprzem.
Krok 5 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
6
Następnie układamy znów warstwę ziemniaków, makaron, w wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego.
Krok 6 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto
7
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 7 - Zapiekanka (z tego co było w lodówce) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 30.06.2015 12:27
fajny pomysł
halina17 29.06.2015 21:54
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak