Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z papryką na zimę

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
seler starty 1 duża łyż.
2 papryki czerwone
2 cebule
woda 6 szkl.
cukier 3,5 szkl.
ocet 3,5 szkl.
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
woda 9 szklanek
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z papryką na zimę

1. Ogórki dokładnie umyć, paprykę i cebulę obrać. Składniki włożyć do garnka i zalać zalewą z 9 szklanek wody i 1 szklanki soli. Moczyć przez godzinę.

2. Przygotować zalewę z 6 szklanek wody, 2 łyżek gorczycy, 3 i pół szklanki cukru oraz 3 i pół szklanki octu. Wszystko zagotować i gotować przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

3. Wyciągnąć po odpowiednim czasie ogórki, paprykę i cebulę z zalewy.

4. Umyć słoiki (najlepiej o pojemności 0,5 litra). Na ich spód włożyć 1 łyżkę startego selera i plasterek cebuli. Następnie ułożyć ogórki oraz pokrojoną w paski paprykę. Zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić. Pasteryzować ok 5-7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 17.07.2011 00:23
świetne
gusia1000 07.06.2011 17:48
Robię takie i też polecam.
RenataZ-et 15.02.2011 23:33
Lubię takie zaprawy do obiadu
Justyna223 23.10.2010 23:33
świetny przepis
Marta98 17.10.2010 08:52
super przepis
Marta98 17.10.2010 08:52
super przepis
alaaa 24.08.2010 14:49
w tym roku wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak