Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
masło 2 kostki (2 x200g)
śmietana 18 proc 6 łyżek
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 4 płaskie łyżeczki
rabarbar 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodając po jednym żółtku.
Do utartego masła dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i śmietaną.
Krok 1 - Placek z rabarbarem  foto
2
Białka ubić na sztywno. Dodać szczyptę soli.
Krok 2 - Placek z rabarbarem  foto
3
Do ciasta dodać ubite białka i ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera wszystko wymieszać.
Krok 3 - Placek z rabarbarem  foto
4
Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
Krok 4 - Placek z rabarbarem  foto
5
Rabarbar obrać. Pokroić na mniejsze części. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 40 X 33, po czym rozłożyć równomiernie rabarbar. Piec w temp.180'' około 45 minut, piec do momentu kiedy patyczek będzie suchy.
Krok 5 - Placek z rabarbarem  foto
6
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Placek z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 24.01.2016 16:20
pycha,lubię ciasta z rabarbarem
Zdzisław 29.06.2015 10:13
smaczne słodkości jak dla mnie
Mama niejadka 28.06.2015 21:51
Super placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak