Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0,5 kg
kostka rosołowa 3 sztuki
cebula 3 sztuki
masło do smażenia
marchew 1 sztuka
kiełbasa 0,5 kg
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól i pieprz
musztarda 2-3 łyzki

Porada

Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalać podwójną ilością wody i odstawić na noc do napęcznienia. Ugotować rosół z zielem, pieprzem i liściem laurowym (na kościach lub mięsie, które później po rozdrobnieniu można dodać do fasolki). Wrzucić fasolę, gotować. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać do wywaru. Cały czas gotować. Dodać marchew startą na drobnej tarce. Pod koniec gotowania (gdy cebula i marchew się rozejdą) dodać kiełbasę, zaciągnąć koncentratem, przyprawić majerankiem. Na końcu dodać musztardę. Gdy danie jest zbyt rzadkie można zagęścić tartą bułką. Podawać z pieczywem. Smacznego. (Można zawekować lub zamrozić.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak