Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód ciasta o wymiarze 24cm/25cm

mąka pszenna 1,5 szkalnki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miód prawdziwy 3 łyżki
margaryna 250 gram
żółtko jajek 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżka

dodatkowo

galaretka truskawkowa 4 opakowania
truskawki 0,5 kg
śmietana 30% 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka

Porada

Polecam ciasta na kruchych spodach ponieważ super się je kroi i są stabilniejsze niż biszkopt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie

Kroki postępowania

1
4 Galaretki rozpuszczam tylko w 1,5 l. gorącej wody. (wtedy galaretka jest bardziej ściągnięta i stabilniejsza) studzimy,aż zacznie lekko tężeć.
Krok 1 - Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie foto
2
Margarynę rozpuszczamy w garnku razem z miodem i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodaj mąkę i proszek. Mieszaj wszystko w garnku mikserem ,a na koniec dodaj żółtka. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto podziel wyłóż łyżką do formy wyłożonych papierem do pieczenia i rozsmaruj. Pieczemy 12 -15 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie foto
3
Spód ciasta studzimy i lekko skrapiamy wodą smakową lub ponczem. Zimną kremówkę ubij na sztywno dodaj cukier puder i rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Przygotowanie żelatyny: Żelatynę wsyp do miseczki zalej zimną wodą i wymieszaj. Pozostaw do napęcznienie około 5-10 minut, a następnie podgrzej na gazie lub w mikrofali , ale nie dopuść do wrzenia. Taką rozpuszczoną żelatynę dodaj do kremówki i energicznie wymieszaj. Ubitą kremówkę wyłóż na spód ciasta i powciskaj w śmietanę truskawki.
Krok 3 - Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie foto
4
Na koniec zalej przygotowane ciasto lekko tężejąca galaretką.
Krok 4 - Ciasto truskawkowe na kruchym miodowym spodzie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 29.06.2015 11:50
Oj było lekkie i smaczne!
Poison1988 29.06.2015 08:34
ale ciacho - palce lizać :)
monika141 29.06.2015 08:17
ciasto wygląda fantastycznie
Marta Ryżek-Kalkowska 28.06.2015 18:19
dziękuję :)
ania2610 28.06.2015 16:21
pięknie wygląda - bardzo lubię tego typu ciasta!
ilka01 28.06.2015 15:44
pychota :)
Marta Ryżek-Kalkowska 28.06.2015 14:06
Tereniu to coś u nich się stało , bo edytowałam i wszystko jest ok w przepisie?
Skotka 28.06.2015 14:01
Jakiś chochlik wkradł się w składniki:) Ciasto piękne i na pewno pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak