Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Appelkaka czyli placek po szwedzku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier 120 g
cukier waniliowy 1 op
aromat waniliowy 2 krople
jajko 2 szt
mleko 150 ml
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Appelkaka czyli placek po szwedzku

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy z cukrami i aromatem. Studzimy.
Krok 1 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
2
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Krok 2 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
3
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
4
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
5
Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Możemy zasypać cynamonem.
Krok 5 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
6
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem.
Krok 6 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
7
Na spodzie układamy połowę jabłek.
Krok 7 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto
8
Wylewamy połowę ciasta.

Czynność powtarzamy.

Pieczemy 35-45min w 180 stopniach.
Krok 8 - Appelkaka czyli placek po szwedzku  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 08.09.2015 09:54
Na pewno jest pyszne, spróbuję ;) leci di księgi!
Zdzisław 28.06.2015 10:26
takie słodkości bardzo lubię zjeść
Gracer 28.06.2015 09:04
Skusiłbym się na taki placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak