Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

5.0
(35)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Foccacia to tradycyjny włoski chlebek, który wyróżnia się puszystą strukturą, dodatkiem oliwy, który często wzbogaca się dodatkami w postaci oliwek, suszonych pomidorów i rozmarynu. Z tego przepisu przygotujecie foccacie z dodatkiem zielonych i czarnych oliwek. Będzie pysznie! 

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 700 g (do ciast drożdżowych)
woda 300 ml
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżki
rozmaryn 1 szczypta
oregano 1 szczypta
oliwki czarne 1 garść
oliwki zielone 1 garść
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

W niektórych regionach Włoch, foccacia stanowi bazę do pizzy, ale w większości piekarni można kupić ją jako przekąskę. Koniecznie przygotujcie ją w domu, jednak przed rozpoczęciem zapoznajcie się z przepisem. 

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
2

Przygotuj rozczyn – letnią wodą zalej drożdże, dodaj cukier wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Krok 2 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
3

Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, oliwki pokrój na plasterki a czosnek przeciśnij przez praskę (możesz użyć czosnku granulowanego Prymat). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.

Krok 3 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
4

Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrób małe zagłębienia, uważając, by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsyp oliwki.

Krok 4 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
5

Tak przygotowany placek posyp gruboziarnistą solą. Piecz około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Krok 5 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto

Oprócz czarnych oliwek możecie wzbogacić chlebek suszonymi pomidorami, rozmarynem, a nawet z plasterkami ziemniaków ułożonymi na wierzchu ciasta. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.03.2019 10:34
Może w końcu zrobię : )
jejkuchnia 18.03.2018 18:01
Pyszności, oliwki mogę jeść codziennie. :)
ilka01 27.06.2015 08:33
super przepis :)
norweska20 26.06.2015 22:53
apetyczna propozycja
krokus 26.06.2015 20:33
musi być pyszne
2milutka 26.06.2015 18:12
Pysznie i zachęcająco!
Kuchnia Marty 26.06.2015 14:58
Mniam, uwielbiam takie włoskie "pieczywo". Puszyste i delikatne i do tego oliwki! Super
aginaa 26.06.2015 13:11
wyglada bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak