Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik jaglany

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina z kością 500 g
udka kurczaka 2 szt
kasza jaglana 200 g
ziemniaki 4 szt (duże)
włoszczyzna 1 szt
śmietana 18 proc 250 ml
żółtko jajek 1 szt
masło 1 łyżka
ziele angielskie 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
grzyby suszone 4 szt
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik jaglany

Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2-3 godziny. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą (250 ml), dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszany płomień i gotujemy 30 min. Następnie dodajemy udka, grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), obraną cebulę, włoszczyznę, gotujemy 40 min. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy 15 min. Mięso kroimy na kawałki, grzyby w paski, marchew w talarki, dodajemy razem z kaszą do wywaru, gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, podgrzewamy. Zupę podajemy ciepłą z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 26.06.2015 10:24
wspaniały krupnik!!
kloruś 26.06.2015 09:44
chętnie bym skosztowała!
mysza75 26.06.2015 09:10
jaka pyszne i zdrowa zupka
olkaaa 26.06.2015 07:27
muszę zrobić
Róża1 25.06.2015 23:21
przepyszny krupniczek !!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak