Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2-3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
sól i pieprz
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Lista składników

łopatka wieprzowa 70 dag
cebula 1 sztuka
pieczarki ok. 40 dag
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
natka pietruszki
rozmaryn świeży 2 gałązki
cząber 1 gałązka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową kroję na nieduże kawałki. Koncentrat, majeranek, zioła prowansalskie, olej, paprykę słodką i ostrą, sól oraz pieprz mieszam ze sobą i nacieram mięso.
Krok 1 - Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy foto
2
Siekam drobno czosnek dodaję do mięsa, dorzucam pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz listki laurowe - ponownie mieszam i wstawiam mięso na noc do lodówki.
Krok 2 - Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy foto
3
Następnego dnia obsmażam mięso w niewielkiej ilości oleju, dorzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, rozmaryn oraz cząber. Po lekkim podsmażeniu przekładam mięso do garnka i zalewam gorącą wodą - duszę pod przykryciem.
Krok 3 - Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy foto
4
Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodaję pokrojone pieczarki i dalej duszę.
Krok 4 - Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy foto
5
Pod sam koniec dorzucam pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i pomidora (sparzonego i bez skórki), ponownie doprawiam solą i pieprzem do smaku - gotuję wszystko razem jeszcze ok. 7 minut, aby nie przegotować warzyw. Gotowy gulasz posypuję pokrojoną natką pietruszki.
Krok 5 - Gulasz węgierski podwójnie pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 24.06.2015 22:52
Bardzo fajny przepis.
Agnieszka-87-25 24.06.2015 19:19
apetyczny obiad
mirosława4 24.06.2015 18:19
moje smaki
Janina 24.06.2015 17:09
Smaczne danie;)
Sroczka 24.06.2015 17:01
Ależ ten gulasz musiał być pyszny.
Beatris 24.06.2015 16:41
Wygląda niezwykle smakowicie:)
IZABELA29 24.06.2015 16:08
pyszny taki mniam
Aannkaa82 24.06.2015 15:37
Pysznosci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak