Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem mascarpone i owocami (truskawki i poziomki)
1. Mąkę razem z cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut.
3. Serek mascarpone i mleko skondensowane ubijamy, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony spód do tarty i zapiekamy ok 15 - 20 minut w 170*C. Krem z wierzchu zbrązowieje i stanie się zwarty.
4. Na jeszcze gorący krem wykładamy owoce i lekko je dociskamy. Przestudzoną tartę wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.
5. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Tężejącą wylewamy na owoce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu.
SMACZNEGO :-)