Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".
Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.
* Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.
Życzę smacznego! :)