Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta 1 główka
Kasza burgul 30 dag
cebula 1 sztuka
pieczarki 15 dag
wywar drobiowy
olej do smażenia
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz

Sos pieczarkowy

pieczarki 30 dag
cebula 1 sztuka
wywar drobiowy
masło 1 łyżka
mąka do zagęszczenia
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

Kroki postępowania

1
Główkę młodej kapusty umyć i oberwać luźne liście. Liści nie wyrzucać, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się gotować gołąbki. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wody, podgotować.
Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto
2
Z lekko podgotowanej główki zdejmować liście. Wyciąć grubsze nerwy.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto
3
Kaszę bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. (Zalać wodą lub ugotować w lekko osolonej wodzie, w zależności jak jest na opakowaniu). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto
4
Na większym liściu nałożyć 2 łyżki farszu, na mniejszym trochę mniej i zawijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Mnie wyszło 13 sztuk gołąbków, ale ilość zależy od wielkości główki.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto
5
Zalać wywarem warzywnym, tak aby gołąbki były przykryte płynem i dusić max. do 1 godz. na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wywaru.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto
6
Sos : Pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklić na maśle. Zalać wywarem i gotować, aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Polać gołąbki.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.06.2015 18:42
super jedzonko takie gołąbki
Futka 23.06.2015 13:15
Przepyszne gołąbeczki z moją ulubioną kaszą :)
Anna169Hosz 23.06.2015 12:52
Bardzo apetyczne !
Poison1988 23.06.2015 12:19
też ostatnio robiłam :) z młodej kapustki są najlepsze :)
Ifa 23.06.2015 11:18
Bardzo smaczny obiadek :-)
Edith85 23.06.2015 09:25
ale smakowitości :)
Pani Domu 23.06.2015 08:58
z chęcią bym spróbowała i gołąbków i kaszy
ilka01 23.06.2015 08:44
super przepis :)
Alex_M 23.06.2015 07:46
pyszności :)
olkaaa 23.06.2015 07:31
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak