Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiony kurczak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

sok z cytryny 1 szt
ocet balsamiczny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 10 kulek
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
curry 1 łyżka
czosnek 5 ząbków

Lista składników

kurczak 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiony kurczak

1. Kurczaka myjemy.
2. Składniki marynaty łączymy w moździerzu i mieszamy.
3. Kurczaka nacieramy marynatą, którą wkładamy również do środka ptaka.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
4. Podpiekamy 2h na rożnie/grillu w 150 stopniach.
5. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy godzinę.
6. Na ostatnie 10 min zwiększamy temperaturę do 220-250stopni, aby skórka się zrumieniła.

Kurczaka można podzielić na kawałki i upiec na grillu węglowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.03.2016 10:15
bardzo dobry
Margo1 26.06.2015 15:15
bardzo apetyczny
Sroczka 22.06.2015 16:00
Pyszne mięsko, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak