Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 4 szklanki
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
ser biały 1/2 kg
ocet 1 mały kieliszek

DODATKOWO

truskawki 30 dag
cukier żelujący 100 g
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym

Na sam początek przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie.

Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 21.06.2015 14:38
Świetne! Chętnie bym zjadła
dom-agi 21.06.2015 14:14
Na pewno pyszne!
barbara11561 21.06.2015 14:05
Bardzo smaczne ciasteczka
Maridka19 21.06.2015 12:39
Bardzo fajnie Ci to wyszło :)
Aga-25 21.06.2015 10:26
super smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak