Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód

herbatniki 220 g
masło 80 g
miód płynny 1-2 łyżki

Składniki na masę serową

czereśnie 700 g
cukier puder 400 g
twaróg 800 g
mąka kukurydziana 1 1/2 łyżki
jajko 3 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa 2 łyżki
śmietana kremowa 36% 150 g
maślanka 1 łyżka
sok z pomarańczy 1/2 szt
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

cukier puder
czereśnie 1 garść

Porada

śmietana kremówka 36% ma być gęsta (w takich kubeczkach jak kwaśna śmietana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cmi stawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.

Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 23.06.2015 18:12
Pyszne i wspaniałe
dollce 21.06.2015 21:14
wygląda obłędnie
Ola1young 21.06.2015 14:43
fajny pomysł na sernik
Benita 21.06.2015 13:55
Nie byłabym w stanie odmówić kawałeczka
Maridka19 21.06.2015 12:36
Ja również tak pomyślałam . Pięknie wygląda .
Wiesława1 21.06.2015 10:24
pyszny deserek
Małgorzata Pin 21.06.2015 09:37
Serniczki są najlepsze na świecie.
ada.la 21.06.2015 07:59
tym wspaniałym sernikiem coś mi się wydaje że zostaniesz wyróżniona
Iwusia 20.06.2015 23:13
bardzo apetyczny
norweska20 20.06.2015 22:33
mega apetyczny
Renata9 20.06.2015 22:06
Chętnie bym zjadła taki serniczek :-)
Katarzyna59 20.06.2015 21:30
cudowny sernik
barbara11561 20.06.2015 21:15
Bardzo chętnie bym skubnęła takiego serniczka:)
Hrabina w kuchni 20.06.2015 21:12
Wygląda pięknie. Byłam pewna, wpatrując się tylko w zdjęcie, że czereśnie zanurzone są w czekoladzie, a tu niespodzianka :)
Łukasz15 20.06.2015 20:43
Cudnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak