Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smardze faszerowane

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dużych smardzów 30
udko kurczaka + 1/2 porcji włoszczyzny 1
żółtko jajek 1
łyżki posiekanego koperku 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 1
1 łyżka masła+1 łyżka oliwy do smażenia:
szkl. śmietanki kremówki ok. 1/2
sól, pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Smardze faszerowane

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że wszystkie gatunki smardzów są w Polsce pod ochroną!!! Ja jeżdżę na nie co roku wiosną na Słowację gdzie można je zbierać. Kiedyś to były bardzo pospolite grzyby - dziś rarytas!

Grzybki oczyściłam dokładnie, przycięłam trzonki ok. 0,5-1 cm pod kapeluszami, kapelusze wypłukałam i zalałam wrzątkiem na 5 s, odcedziłam i czynność powtórzyłam. Muszą dobrze odcieknąć. Na farsz zużyłam udko kurczaka ugotowane do miękkości z dodatkiem włoszczyzny i ostudzone w wywarze żeby nie było suche. Na ok. 30 smardzów wystarczyło jedno. Mięso obrałam od kości, zmieliłam, dodałam do niego 1 żółtko z jajka kurzego, 2 łyżki posiekanego koperku, doprawiłam solą i pieprzem mielonym a ponieważ masa wydawała mi się zbyt rzadka to dosypałam 1 łyżkę suchej bułki tartej, dokładnie wymieszałam. Osączone dobrze grzyby napychałam farszem lekko go ugniatając (trzeba to robić ostrożnie żeby nie popękały) - pracochłonne, ale warto! Potem każdą sztukę przykładałam do bułki tartej tą stroną, z której nadziewałam i stawiałam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażyłam aby ten spód się zrumienił. Następnie podlałam całość ok. 1/3 szkl. wody, przykryłam i dusiłam ok. 10-15 min.. Na koniec wlałam ok. 1/3-1/2 szkl. słodkiej śmietany kremówki, doprawiłam solą i pieprzem, i już bez przykrycia zagotowałam aż sos zgęstniał.
My zjedliśmy ze świeżą bagietką i zieloną sałatą...tak po prostu....zresztą, nie było tego wiele, niestety...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.06.2012 16:36
w życiu ich nie jadłam , nawet nie wiedziałam że są jadalne
ilka_86 14.06.2011 12:33
mniam
angelika14 03.06.2011 07:33
nigdy nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała, bo wyglądają apetycznie
gosia47-47 12.05.2011 19:50
pycha
bami 07.04.2011 19:19
Smardze do tej pory kojarzyły mi się jedynie ze skeczem jednego z kabaretów ;) Ale od dziś będą mi się również kojarzyły z Pyzą :)
SmacznaPyza 27.12.2010 10:38
nie dziwię się bo są u nas bardzo rzadkie a poza tym pod ochroną...
ZEWA 26.12.2010 21:49
nigdy nie jadłam tych grzybów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak