Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane w occie

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zróbcie zapasy na zimę i zapełnijcie półki w spiżarni pysznymi grzybami marynowanymi w occie. Nie wyobrażam sobie nie przygotować przynajmniej kilku słoiczków na zimę. Wam też polecam!

Składniki:

Zalewa do grzybów marynowanych:

ocet 5 szklanek
woda 10 szklanek
cebula 2 sztuki
cukier 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 łyżek
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Lista składników:

grzyby leśne 4 kilogramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
woda 3 litry

Porada

Jeżeli wolimy łagodniejszy smak grzybów powinniśmy zwiększyć ilość wody do 15 szklanek.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie to idealna przekąska na zimę. Można zajadać je solo, do kanapek, a także dodać do sałatek. Grzyby marynowane muszą być odpowiednio doprawione, miękkie i kwaśne. Z tego, przepisu grzyby w occie, właśnie takie wychodzą, dlatego wypróbujcie moją recepturę i sami oceńcie efekt. 

W samym marynowaniu grzybów poza odpowiednimi proporcjami składników do zalewy istotne jest też to takie okazy wybierzemy.

Polecam wybierać młode, nie zbyt duże grzyby. Od Was zależy jaki gatunek zamknięcie w słoiczku. Podgrzybki, kozaki i maślanki to moje ulubione.

Grzyby dokładnie czyścimy i myjemy.

Do garnka wlewamy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy grzyby aż będą miękkie (ważne, aby nie rozgotować ich).

Ugotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików.

Zalewa do grzybów marynowanych w zalewie octowej:

Do garnka wlewamy 5 szklanek octu, 10 szklanek wody, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w piórka cebulę.

Marynatę z octu doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy grzyby.

W każdym słoiczku powinna znaleźć się cebula oraz przyprawy.

Słoiki z grzybkami zakręcamy i odstawiamy denkami do góry.

Gotowe. Proste, prawda?

Z doświadczenia polecam Wam, abyście do przygotowywania marynowanych grzybów leśnych w zalewie octowej wybierali mniejsze słoiki. Idealne są słoiki 500 ml, w których grzybki się dobrze układa, a jednocześnie po otwarciu jest ich w sam raz i nic się nie zmarnuje. 

Nie zapomnijcie gotowych grzybów umieścić w zacienionym i chłodnym miejscu. 

W serwisie Doradca Smaku znajdziecie wiele inspiracji i przepisów na przetwory z warzyw i grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 30.10.2020 19:59
Super - w takim razie napisz jak wyszły :)
sycylijczyk 30.10.2020 10:23
Zrobilem, zobaczymy co wyjdzie, ale zalewy zostalo mi ogromnie duzo
Megg 20.06.2015 10:20
uwielbiam :-)
kloruś 19.06.2015 23:02
bardzo apetyczne! Pychota!
Hrabina w kuchni 19.06.2015 22:45
Bardzo lubię takie grzyby. Mniam.
Łukasz15 19.06.2015 20:08
Uwielbiam takie grzyby
Franciszek 19.06.2015 19:09
Super grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak