Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaszone ogórki Marysi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
śmietana 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
mąka 1 łyżka
przyprawa do zup
masło
sól, pieprz do smaku
kostka rosołowa 1 warzywna
ogórki 1 kg
ryż 2 (w torebkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaszone ogórki Marysi

Ogórki kwaszone, jeśli są duże, obrać, opłukać, wydrążyć i obgotować we wrzątku. Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami masła. Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Ryż wymieszać z cebulą i posiekanymi jajkami oraz natką. Doprawić do smaku. Nadziewać połówki ogórków i układać je w natłuszczony rondlu, polać rosołem z kostki i dusić do miękkości. Na koniec do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką i podgrzewać na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem można dodatkowo posypać posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 06.10.2010 09:45
Intrygujące .... może warto spróbować ...
plocia 17.08.2010 09:19
z kostką rosołową hmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak