Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe koperty z marmoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
woda 250 ml
jajko 2 szt
drożdże 1/2 kostki
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 1 szt
marmolada 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe koperty z marmoladą

Kroki postępowania

1
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy 50 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 1 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto
2
W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
Krok 2 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto
3
Gotowe drożdże przelewamy do miski z mąką i dolewamy pozostałą ciepłą wodę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto
4
Ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Kroimy w kwadraty o boku 8 cm. Na każdym układamy po łyżeczce marmolady
Krok 4 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto
5
Składamy ciasto w kopertę, lekko zlepiamy, żeby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia. Tak przygotowane koperty smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto
6
Koperty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.
Krok 6 - Drożdżowe koperty z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 17.06.2015 20:45
Piękne i pyszne, ale bym taką teraz wciągnęła :)
agnieszka214 17.06.2015 18:28
bardzo fajnie wyrosły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak