Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raki w śmietanie po polsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kraby 20-24 szt (raki)
koperek 2 pęczki
masło 40 g
śmietana 18 proc 250 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 g
wino białe wytrawne 200 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat
sok z cytryny
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Raki w śmietanie po polsku


Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem soli i 2/3 części pokrojonego koperku.
Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem, krótko gotowałem. Następnie dodałem masło, podlałem śmietaną, wsypałem pozostały koperek, posiekana natkę oraz tartą bułkę. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem solą , białym pieprzem , sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
Podałem z białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.12.2016 15:25
Chyba z dziesięć lat nie jadłam raków! Najbardziej lubię klasyczne z wody z masełkiem.
Malinka 17.06.2015 17:05
Raki...nigdy nie jadłam, ale Twoja propozycja wygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała :)
R'n'G Kitchen 17.06.2015 15:14
U nas to rarytas :(
Maridka19 17.06.2015 13:51
Pyszne danie :)
luna76 17.06.2015 12:41
Arku, czy Ty wiesz ile lat nie jadłam raków??? Ale narobiłeś mi apetytu!!! Uwielbiam ten smak, boskie danie!!! :()
IKrakowianka 17.06.2015 12:01
Fajny przepis
Anna133 17.06.2015 10:31
wow nigdy nie jadłam
barbara11561 17.06.2015 10:01
Też bym chętnie dołączyła się do tej uczty:)
dom-agi 17.06.2015 09:42
Nigdy nie jadłam raków, a te zachęcają do spróbowania!
sylwia_sl 17.06.2015 08:47
Nie sposób się oprzeć takim smakowitością :)
olkaaa 17.06.2015 07:56
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak