Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 l
fasola Jaś 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ząbki czosnku 2 duże szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
boczek wędzony 300 g
kiełbasa 200 g
cebula biała 1 duża szt
marchewka 1 duża szt
pietruszka 1 duża szt
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 łyżki
gorąca woda 50 ml
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Fasolkę wypłukać i zalać wodą. Odstawić na całą noc do namoczenia.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
2
Fasolkę zagotować w tej wodzie co się moczyła, dodając liście laurowe, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie. Gotować ok. 40-45 minut aż fasolka będzie miękka (dolewać wody w razie potrzeby, fasolka powinna być cały czas przykryta wodą).
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
3
Boczek pociąć w kostkę, kiełbasę w talarki, cebulę białą w piórka, marchew i pietruszkę w talarki.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
4
Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażyć boczek, następnie dodać marchew i smażyć ok. 5 minut, potem dodać pietruszkę i smażyć kolejne 5-8 minut, następnie dodać cebulę i ją zeszklić, a na koniec wrzucić kiełbasę, która najszybciej się podsmaża.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
5
Podsmażone mięso i warzywa przełożyć do gotującej się fasoli, dodać też przecier pomidorowy i gotować ok. 15-20 minut.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
6
Zrobić zasmażkę: masło roztopić na patelni i dodać mąkę, smażyć krótko tylko do uzyskania jasnozłotego koloru. Dolać trochę gorącej wody (50 ml), wymieszać i przelać do gotującej się fasolki. Gotować jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
7
Na koniec dodać do smaku pieprz czarny, pieprz ziołowy i majeranek. Odstawić na ok. 10 minut aby danie nabrało aromatu.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.06.2015 15:14
moja ulubiona
pajbek 15.06.2015 11:22
Dawno nie jadłam ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak