Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier różany a`la Igraszki Losu

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki dzikiej róży 1 szklanka
cukier 2 szklanki

Porada

Wysuszony cukier przesypujemy do czystych słoików, przechowujemy w ciemnym miejscu. Z różanego cukru możemy przygotować również cukier puder mieląc cukier w młynku do kawy ; )

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier różany a`la Igraszki Losu

Płatki róży wykładamy na biały materiał i zostawiamy na 2 godziny aby wszystkie robaczki zdążyły uciec. Płatki przebieramy i przekładamy do makutry lub malaksera (nie którzy odcinają białą końcówkę płatków bo nadaje ona goryczki - ja tego nie czuje i dlatego omijam ten etap ). Płatki róży rozcieramy na gładką masę. Do roztartych płatków róży dodajemy cukier i rozcieramy go w placach, tak aby połączył się dokładnie z różaną masą.

Cukier stanie się wilgotny dlatego wysypujemy do na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i suszymy cukier na słońcu (należy przykryć go np. gazą aby nie wchodziły do niego robaczki) i suszymy około 24 godzin. Cukier raz na jakiś czas należy przemieszać i rozetrzeć jeszcze raz placami aby nie zrobiły się grudki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak