Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 8 łodyg
cukier 1,5 szklanki
spirytus 500 ml
woda 250-400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do wysokiego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w słoneczne miejsce na minimum 3 godziny ( u mnie jak nie ma pośpiechu stoi 12 godzin ). Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, a cukier powinien się prawie lub całkowicie rozpuścić.

Sok zlewamy do miarki, aby sprawdzić ile go powstało i wlewamy go z powrotem do słoja.

W moim przypadku soku powstało 250 ml więc dolewam 250 przegotowanej, przestudzonej wody ( ja przygotowuje alkohole w proporcji 1:1, ale jeśli rabarbarówka ma być słabsza, na tym etapie wlewamy dodatkową wodę, ale nie więcej niż 350 ml ) , mieszam po czym wlewamy spirytus, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na 8 godzin ( ale im dłużej tym lepiej – max. 6 tygodni ).

Po 12 godzinach alkohol odcedzamy, schładzamy i cieszymy się smakiem wiosny w kieliszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.06.2015 21:52
rewelacyjna
Mniam 14.06.2015 21:16
Nigdy nie piłam, ale to musi ciekawie smakować. Nalewki robię w bardzo podobny sposób.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak