Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i kokosem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
masło 1/3 kostki
jajko 3 szt
mleko 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rabarbar 5 łodyg
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i kokosem

3 łodygi rabarbaru obieramy kroimy w plasterki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.

3 pozostałe łodygi obieramy i kroimy w 3-5 cm kawałki i zostawiamy do dekoracji.

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder – mieszamy.

Do składników suchych wbijamy jajka i wlewamy przestudzone masło i mleko – miksujemy, aż do połączenia się wszystkich składników.

Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta – pokrojony rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto – na rabarbar wylewamy 2 część ciasta.

Wiech ciasta dekorujemy kawałkami rabarbaru i posypujemy je z wierzchu cukrem.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Przed podanie można posypać je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 14.06.2015 21:50
pyszne ciasto
gosia1988 14.06.2015 17:06
pyszności takie ciasto
Zdzisław 14.06.2015 17:02
takie słodkości bardzo lubię
dumel87 14.06.2015 15:51
bardzo ładnie się prezentuje :) tak słonecznie
as28 14.06.2015 15:28
świetne ciasto
mirosława4 14.06.2015 15:21
zapewne jest smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak