Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOTWINKOWE GOŁĄBKI

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
ryż 1 woreczek
pieczarki 20 dkg
pomidory suszone Smak 4 szt
botwina liście 2 pęczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sos pomidorowy 1 słoik
cebula biała 2 szt
tymianek
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: BOTWINKOWE GOŁĄBKI

Kroki postępowania

1
Do tych gołąbków wybieramy botwinę o jak największych liściach. Liście opłukać, jak są twarde można przelać gorącą wodą by je sparzyć (ja nie miałam takiej potrzeby)
Krok 1 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI foto
2
Ryż ugotować na sypko. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, pieczarki pokroić i udusić,dodać suszone pomidorki. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić. W tak przygotowany farsz zawijamy liście. Jak liście są duże składać tak jak gołąbki , jak mniejsze robić ruloniki, układać naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane gołąbki zalałam sokiem z pomidorów doprawionym bazylią i tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min.
Krok 2 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI foto
3
Jak liście są duże składać tak jak gołąbki , jak mniejsze robić ruloniki, układać naczyniu żaroodpornym. .
Krok 3 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI foto
4
Tak przygotowane gołąbki zalałam sokiem z pomidorów, który oczywiście wyciągnęłam z zimowych zapasów. Doprawiam bazylią i tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min
Krok 4 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI foto
5
Takie gołąbki są przepyszne, mają delikatny smak
Krok 5 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 10.01.2016 17:50
jestem bardzo ciekawa tego smaku
mysza620 19.06.2015 17:02
Spróbujcie,bo warto
Poison1988 16.06.2015 08:26
wyglądają wyśmienicie :) takich jeszcze nie jadłam :)
Benita 15.06.2015 19:48
Fantastyczny pomysł
Ewa Wojtaszko 14.06.2015 22:00
takie gołąbki muszą być pyszne:)!
Małgorzata Pin 14.06.2015 21:09
Bardzo fajne połączenie.
Renata9 14.06.2015 20:17
Świetne gołąbki
halina17 14.06.2015 20:10
Fajny pomysł .....
adelajda 14.06.2015 16:28
ciekawe danie :))
berys18 14.06.2015 15:57
świetne i bardzo fajnie wyglądają
ania2610 14.06.2015 15:12
delikatne i pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak