BOTWINKOWE GOŁĄBKI

BOTWINKOWE GOŁĄBKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • ryż

    1 woreczek
  • pieczarki

    20 dkg
  • pomidory suszone Smak

    4 szt
  • botwina liście

    2 pęczki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sos pomidorowy

    1 słoik
  • cebula biała

    2 szt
  • tymianek

  • bazylia otarta Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI
Do tych gołąbków wybieramy botwinę o jak największych liściach. Liście opłukać, jak są twarde można przelać gorącą wodą by je sparzyć (ja nie miałam takiej potrzeby)
Krok 2 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI
Ryż ugotować na sypko. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, pieczarki pokroić i udusić,dodać suszone pomidorki. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić. W tak przygotowany farsz zawijamy liście. Jak liście są duże składać tak jak gołąbki , jak mniejsze robić ruloniki, układać naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane gołąbki zalałam sokiem z pomidorów doprawionym bazylią i tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min.
Krok 3 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI
Jak liście są duże składać tak jak gołąbki , jak mniejsze robić ruloniki, układać naczyniu żaroodpornym. .
Krok 4 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI
Tak przygotowane gołąbki zalałam sokiem z pomidorów, który oczywiście wyciągnęłam z zimowych zapasów. Doprawiam bazylią i tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min
Krok 5 - BOTWINKOWE GOŁĄBKI
Takie gołąbki są przepyszne, mają delikatny smak

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

10.01.2016 17:50
jestem bardzo ciekawa tego smaku

mysza620

19.06.2015 17:02
Spróbujcie,bo warto

Poison1988

16.06.2015 08:26
wyglądają wyśmienicie :) takich jeszcze nie jadłam :)

Benita

15.06.2015 19:48
Fantastyczny pomysł

Ewa Wojtaszko

14.06.2015 22:00
takie gołąbki muszą być pyszne:)!

Małgorzata Pin

14.06.2015 21:09
Bardzo fajne połączenie.

Renata9

14.06.2015 20:17
Świetne gołąbki

halina17

14.06.2015 20:10
Fajny pomysł .....

adelajda

14.06.2015 16:28
ciekawe danie :))

berys18

14.06.2015 15:57
świetne i bardzo fajnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat