Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi białe 2 PĘCZKI
ser żółty 200 g
mąka pszenna 2 łyżki
masło 100 g
szynka konserwowa 100 g
mleko 2% 2 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM

Kroki postępowania

1
Przygotować szparagi: białe obrać i odkroić zdrewniałe części a zielone bez obierania odkroić zdrewniałe części i zagotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut.
Krok 1 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto
2
Masło roztopić w rondelku dodać mąkę i zrobić lekką zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko i delikatnie wymieszać. Ciągle mieszając zagotować, doprawić. dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto
3
Szparagi ułożyć na natłuszczonej formie
Krok 3 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto
4
posypać pokrojoną w paseczki szynkę konserwową
Krok 4 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto
5
polać sosem beszamelowym i piec 25 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto
6
Smacznego
Krok 6 - SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 14.06.2015 09:09
Ciekawy przepis na przygotowanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak