Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez masła

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kg
jajko 6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2% 1 szklanka

Porada

Do sernika można zrobić kruchy spód, dodać bakalie , a wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez masła

Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
Żółtka ucieram z cukrem do białości.
Twaróg mielę trzykrotnie.
Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 18.09.2015 14:33
pyszniutki serniczek
Monika-twin 15.06.2015 14:46
SUPER SERNIK.
ben-ka 13.06.2015 21:27
Śliczne kosteczki:) chętnie bym się skusiła.
Mama niejadka 13.06.2015 20:47
Super serniczek
irenka 13.06.2015 20:13
fajny przepis,na pewno pyszny serniczek
Bernadeta1 13.06.2015 20:09
bardzo lubię wszystkie serniki
gosia1988 13.06.2015 19:54
apetyczny sernik
Stenka 13.06.2015 19:45
apetycznie wygląda
Damiano
Damiano 13.06.2015 19:41
Ciekawy przepis
Mniam 13.06.2015 18:02
Wygląda pysznie. Widać, że delikatny i lekki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak