Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody figowe z serem chipsem i sosem sherry Tomasza Dekera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Pieczone figi

figi 10 szt.
cukier 400 g
sherry 1 l

Chips serowy

ser grana padano 180 g

Sos sherry

sherry 1 l
cukier 500 g

Lody o smaku zapiekanej figi

figi 750 g
mleko 3,2% 2,7 l
śmietana 530 ml
cukier 890 g
żółtko jajek 360 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lody figowe z serem chipsem i sosem sherry Tomasza Dekera

Tomasz Deker poleca:
Pieczone figi: sherry z cukrem zagotować. Figi umyć i ułożyć w głębszej blaszce tak, by się ze sobą nie stykały. Zalać je połową przygotowanego sosu. Zapiekać w temp. 160°C przez ok. 15–20 min (w zależności od dojrzałości fig). Następnie schłodzić.

Chips serowy: Starty parmezan zapiec w temp. 160°C, aż do uzyskania złocistego koloru. W doborze formy chipsa należy skorzystać z szablonu.
Sos sherry: Cukier z sherry gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji delikatnego syropu.

Lody o smaku zapiekanej figi: Figi zapiekać w piecu w temp. 170°C przez ok. 20 min. Następnie zblendować na purée. Lody sporządzić klasyczną metodą, dodając do nich purée z fig.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 04.08.2016 14:27
bardzo ciekawy przepis
aginaa 12.06.2015 17:36
figowe ;ody musza byc pyszne
Zdzisław 12.06.2015 16:18
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak