Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z gruszkami i masą kawową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól

biszkopt ciemny

jajko 3 szt
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól
kakao 1 łyżeczka

masa gruszkowa

gruszki 1 kg
galaretka agrestowa 1 op
masło 2 łyżki

masa kawowa

masło 250 g
budyń śmietankowy 80 g
mleko 2,5 szkl
cukier 6 łyżek
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
sok z cytryny
cukier puder

poncz

herbata czarna 1 szkl
wódka 2 kieliszki
sok z cytryny
cukier

dodatkowo

czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z gruszkami i masą kawową

1. Przygotowanie jasnego biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku i łyżce cukru. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej biszkopt. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 170*C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

2. Przygotowanie ciemnego biszkoptu: ciemny biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiewamy również kakao. Czas jak i temperatura pieczenia jest taki sam jak w przypadku jasnego biszkoptu.

3. Przygotowanie masy gruszkowej: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim gruszki (ok 10 minut). Gdy gruszki będą już miękkie, ściągamy je z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

4. Przygotowanie masy kawowej: 2 szkl mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń trzymamy na ogniu tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

5. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy wystudzony budyń. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (kilka kropel!), studzimy i powoli wlewamy do utartego masła. Na koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.

6. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy, wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową i ponownie przykrywamy masą kawową. Na masę kładziemy biszkopt kakaowy, nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem kawowy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą.

7. Ciasto najlepiej smakuje po ok 1 dniu leżenia w lodówce, ale zdecydowanie polecam go jeść, gdy jest w temp. pokojowej.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2015 14:32
dobre ciasto
cukiereczek 12.06.2015 18:49
ciasto pełne słodyczy
Zdzisław 12.06.2015 16:19
takie słodkości bardzo lubię
Jadwiga/Jaga85 12.06.2015 16:06
Ależ pyszności!!!!
Wiesława1 12.06.2015 15:07
Pysznie wygląda
2milutka 12.06.2015 09:55
to musi być pyszne!
Anna169Hosz 12.06.2015 09:36
Niebo w gębie! Zazdroszczę:)
norweska20 12.06.2015 09:31
OJ PYSZNOŚCI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak