Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczano cebulowe placki z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
cebula 3 szt
mąka 2 łyżki
jajko 2 szt
masło 2 łyż
pieczarki 35 dag
natka pietruszki 2 łyż
kostka rosołowa 1 szt
śmietana 2 łyż
woda 0,5 litra
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczano cebulowe placki z pieczarkami

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Podobnie cebulę. Jajka roztrzepać wymieszać z ziemniakami, cebulą, mąką, proszkiem do pieczenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec placki ziemniaczane na rozgrzanym tłuszczu.

Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby podsmażyć na maśle. Grzyby zalać wodą dodać kostkę grzybową i natkę, gotować około 8 minut. Wlać śmietanę i wsypać bułkę tarą, wymieszać doprawić sos do smaku.

Placki polewać sosem i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.09.2015 15:20
Lubię to jeść.
w mojej kuchni 11.06.2015 11:51
dobre danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak