Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto szpinakowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 300 g
pierś z kurczaka 1 szt
szpinak 200 g
bulion 3-4 szkl
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto szpinakowe

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posoloną podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Risotto szpinakowe foto
2
Rozgrzewamy na patelni olej i na gorący wsypujemy ryż, mieszając smażymy, aż zmieni kolor.
Krok 2 - Risotto szpinakowe foto
3
Do podsmażonego ryżu dodajemy roztarte ząbki czosnku, szpinak i podlewamy delikatnie bulionem. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Krok 3 - Risotto szpinakowe foto
4
Do podduszonego risotta dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka i cały czas podlewając bulionem dusimy, aż ryż stanie się odpowiednio miękki. Na koniec, gdy risotto będzie odpowiednio miękkie, doprawiamy w miarę potrzeb solą i pieprzem, podajemy na gorąco, możemy posypać startym parmezanem.
Krok 4 - Risotto szpinakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 15.06.2015 10:28
na pewno pyszne chociaż proste danie;)
jagoda5913 11.06.2015 17:12
Pyszne danie
w mojej kuchni 11.06.2015 11:51
dobre danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak