Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto morelowo - rabarbarowe.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Farsz

rabarbar 1 kg
morele świeże 600 g
cukier kryształ 3 łyżki

Piana

białko 3 sztuki
sól szczypta
budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Ciasto było przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, więc nie zrobiłam jego przekroju. Do tego ciasta można dodawać różne owoce, zależy kto co lubi :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto morelowo - rabarbarowe.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, dosypać brązowy cukier, dodać żółtka, pokrojone masło na mniejsze części, a na końcu wsypać proszek do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
2
Wyrobić na jednolitą masę i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
3
Mała blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec do zrumienienia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 3 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
4
Podpieczony spód ciasta wystudzić.
Krok 4 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
5
Ubić pianę z białek na sztywno, a potem dodać do piany budyń z cukrem ( może to być dowolny budyń, zależy co kto lubi ) i zmiksować.
Krok 5 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
6
Ostudzony spód ciasta posypać bułką tartą.
Krok 6 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
7
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze części i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na spód ciasta.
Krok 7 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
8
Na rabarbar wyłożyć ubitą pianę z budyniem.
Krok 8 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
9
Na pianie poukładać morele skórką do dołu.
Krok 9 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
10
Na morele poskubać pozostałe ciasto.
Krok 10 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 35 - 40 minut.
Krok 11 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
12
Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 12 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
13
Smacznego !
Krok 13 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.06.2015 12:31
chętnie bym zjadła kawałek
staropolanka5 15.06.2015 11:43
smaczne ciasto
Wacław 11.06.2015 11:28
pyszne,poprosze o kawałek ;-)
pestka 11.06.2015 10:31
lubię ciasta z owocami
as28 11.06.2015 09:26
mniam mniam
Krzysztof15 11.06.2015 06:32
bardzo smaczne
Joannasz3190 10.06.2015 22:07
Moje smaki :)
Zdzisław 10.06.2015 21:56
takie ciasta bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak