Przepis i sposób przygotowania na: GRILLOWANY KURCZAK Z WARZYWNYM TAGLIATELLE I PRAŻONĄ W CYDRZE BIAŁĄ KASZĄ
Z posiekanego chili, czosnku , soli, pieprzu , papryki, jogurtu i oliwy robimy marynatę.
Wkładamy oczyszczonego, lekko rozbitego i lekko naciętego kurczaka, zawijamy w folię i marynujemy ( im dłużej w marynacie tym smak będzie intensywniejszy).
Po zamarynowaniu układamy na grillu i smażymy kilka minut a każdej strony.
TAGLIATELLE WARZYWNE:
Z oczyszczonej cukinii i marchwi za pomocą obieraczki wycinamy paski.
Gotujemy na parze przez kilka minut ( aż będą al dente ), posypując odrobiną soli.
DODATKOWO:
Cebulkę siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy kaszę gryczaną, przesmażamy i zalewamy cydrem.
Całość przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż cydr odparuje.
Po wyparowaniu cydru kasza podlewamy bulionem warzywnym i prażymy do momentu aż będzie al dente.
CAŁOŚĆ:
Grillowanego kurczaka podajemy z kaszą i przygotowanym warzywnym tagliatelle.
Dekorujemy kuleczkami wyciętymi z buraka.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Pycha!
Smacznego!