Na majerankową nutę

Na majerankową nutę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    1 kg
  • mielonego mięsa

    50 dag
  • bułki

    1 szt
  • cebuli

    1 szt
  • jajka

    1 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • olej

    do do smażenia
  • boczku

    10 dag
  • mąki

    1 łyżka
  • majeranku

    1 łyżka
  • groszku konserwowego

    1/2 puszki
  • octu winnego

    3-4 łyżki
  • bulion

    1/2 szklanki
  • cebula dymka

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju.Przygotować sos. Na patelnię wlać olej, przesmażyć pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek. Dodać groszek i podlać bulionem. Dodać majeranek, pokrojoną dymkę, ocet i doprawić pieprzem i solą do smaku.Sos powinien być dość ostry. Ziemniaki wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć kotleciki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z surówką z kapusty.

Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

16.11.2010 07:14
Wypas! Mniam!

Sloneczko222

26.10.2010 20:15
ciekawy przepis i wygląda smakowicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat