Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z sałaty, szczypiorku i oliwek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pesto zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdza się zawsze wtedy, gdy w lodówce pustki i brak Wam pomysłu na szybki obiad! Koniecznie przygotujcie pesto z sałaty, szczypiorku, jarmużu i oliwek. Połączenie składników z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. 

Składniki:

Składniki:

sałata 60 g
jarmuż 20 g
szczypiorek 50 g
oliwki czarne 30 g
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
oregano 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z sałaty, szczypiorku i oliwek

Przepis na pesto ze szczypiorku, sałaty i oliwek, jest bardzo prosty i pozwala stworzyć bazę wielu dań. Makaron z dodatkiem pesto i posypany parmezanem, będzie świetną propozycją obiadową wtedy, gdy zabraknie Wam pomysłu na ten posiłek. Gotowe pesto możecie spokojnie przechowywać w lodówce od - 1 do 3 tygodni. 

1. Sałatę, jarmuż i szczypiorek myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku.

2. Olej mieszamy z przyprawami i suszonymi ziołami. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na drobno (jeśli będziemy ucierać pesto w moździerzu trzeba je rozdrobnić nożem wcześniej, jeśli będziemy używać blendera to on wykona za nas całą pracę ;) ).

3. Osuszone sałaty i szczypiorek łączymy z naszym doprawionym olejem oraz oliwkami i ucieramy bądź blendujemy. I mamy gotowe pesto idealne do wielu potraw :)

Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 24.06.2015 11:55
Pycha jeszcze inne pesto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak