Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowaty wieniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 125 gram
mleko 100 ml
mak 2 łyżki

Karmel

cukier 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
woda 3 łyżki
śmietana słodka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowaty wieniec

Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki.
Na patelni rozpuszczam cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą smaruję wierzch wieńca. Całość posypuję kandyzowanymi owocami i odstawiam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.06.2015 12:15
świetnie wygląda i na pewno tak smakuje
Grazyna0211 09.06.2015 21:20
smaczne ciasto
Zdzisław 09.06.2015 20:29
takie słodkości lubię
pestka 09.06.2015 20:09
bardzo smaczny deser
ania2610 09.06.2015 19:32
pyszne ciacho - bardzo lubię pieguska!
mirosława4 09.06.2015 18:55
bardzo dobry
Mama niejadka 09.06.2015 18:18
Śliczny placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak