Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny żurek z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebuli 15 dag
grzybów suszonych 4 dag
sól, pieprz
chleb razowy 15 dag
olej 4 łyżki
jajko ugotowane na twardo 2

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny żurek z grzybami

Umyte grzyby namoczyć i ugotować. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, aż lekko się zrumieni. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez 8 - 10 min. Dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzyby i pokrojony w kostkę razowy chleb. Dodać wywar z gotowania grzybów i zakwas z żytniej mąki. Zagotować na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący z jajkami pokrojonymi na cząstki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak