Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 50 gram
woda letnia 50 ml.
drożdże świeże 25 gram

Ciasto chlebowe

zaczyn chlebowy cały
mąka pszenna 500 gram
woda letnia 100 ml.
sól 2 łyżeczki
mleko w proszku 60 gram
smalec 30 gram

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 1 łyżka

Porada

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.Przepis podany jest na dwa bochenki chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy .Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 10 minut.Dodajemy roztopiony smalec i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy w dwa bochenki,przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba,odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 09.06.2015 21:35
Dziękuję,do chleba użyłam mąki poznańskiej:)
VioletoweKucharzenie 09.06.2015 12:31
wygląda bardzo apetycznie!
Alex_M 09.06.2015 09:20
jakiej mąki użyłaś?
Anna169Hosz 09.06.2015 09:12
Chlebuś lepszy niż z najlepszej piekarni!
Konczi 09.06.2015 07:42
wygląda bardzo pysznie :)
zabcia117 09.06.2015 07:15
Pychotka :).
norweska20 08.06.2015 23:37
smakowity wypiek
Iwusia 08.06.2015 23:24
i taki chlebuś właśnie lubię
dumel87 08.06.2015 20:25
aż czuć ten wspaniały zapach :)
cooked 08.06.2015 20:13
piękny :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak