Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z ziarnami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Skałdniki

mąka orkiszowa 1 kilogram
zakwas do chleba 1 szklanka
drożdże świeże 20 gram
otręby pszenne 1 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
siemię lniane 1 szklanka
pestki słonecznika 1 szklanka
sól 2 łyżki
miód gryczany 2 łyżki
woda letnia 4-5 szklanek

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 1 łyżka
papier do pieczenia

Porada

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z ziarnami

Do dużej miski wsypujemy mąkę ,płatki,otręby,ziarna słonecznika,len,sól,zakwas.W wodzie rozpuszczamy drożdże i miód wlewamy do miski z mąką.Drewniana łyżką mieszamy wszystkie składniki ,odstawiamy pod przykryciem na godzinę.Po tym czasie chleb odgazowujemy i pozostawiamy na pół godziny,czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.Trzy keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy chleb,łyżką maczaną w zimnej wodzie wyrównujemy . Pozostawimy pod przykryciem do momentu aż chleb podwoi swoją objętość.Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 10.06.2015 18:52
Dziękuję:)))
ania2610 09.06.2015 15:24
świetny chlebuś!
monika141 09.06.2015 07:27
pyszny chlebek
Jadwiga/Jaga85 08.06.2015 22:50
Super chlebek!
magda1976 08.06.2015 22:18
Domowy chleb jest najlepszy
Renata9 08.06.2015 20:40
Pyszny, domowy chlebek :-)
mirosława4 08.06.2015 19:51
smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak