Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone curry z krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
cebule drobno pokrojone 2
posiekane zielone częsci dymki (ok 1/2 szklanki)
4 łyżki czerwonej pasty curry
mleko kokosowe 250 ml
1 łyżka sosu rybnego
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
krewetki królewskie 500g
papryczka chilli drobno posiekana
skórka starta z 1/2 limonki
plasterki limonki do ozdoby
makaron chiński typu noodle ale mozna dac chiński jajeczny
rosół warzywny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone curry z krewetkami

Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do lodówki, by przeszły smakiem. Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.
Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory, dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z
plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 01.08.2011 08:29
bardzo apetyczne!
Koper 13.11.2010 07:27
KOlejny przepis do wyprobowania :)
berys18 19.10.2010 07:54
zawsze bałam się spróbować
iwa643 20.08.2010 16:34
fajny
Jolanta40 17.08.2010 20:09
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak