Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks najeżony bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 400 g
jajko 2 szt
cukier 150 g
margaryna 100 g
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Bakalie

rodzynki 70 g
orzechy włoskie 20 g
orzechy laskowe 20 g
morele suszone 20 g
ananas kandyzowany 20 g
papaja kandyzowana 20 g
daktyle 20 g

Porada

Dekorujemy cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks najeżony bakaliami

Kroki postępowania

1
Tłuszcz roztapiamy i ucieramy z cukrem. Zostawiamy do przestudzenia.
Krok 1 - Keks najeżony bakaliami foto
2
Dodajemy jajka, ucieramy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy.
Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy.
Krok 2 - Keks najeżony bakaliami foto
3
Większe bakalie siekamy w małą kosteczkę.
Wsypujemy do ciasta i mieszamy.
Krok 3 - Keks najeżony bakaliami foto
4
Przelewamy do formy.
Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Keks najeżony bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.12.2016 10:31
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak