Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy z dzikiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

mąka pszenna typ 650 100 g
woda 300 g
jaja 2 szt
sól 1 szczypta

sos mięsny

mięso mielone 300g z dzika
cebula 1 szt
czosnek 2 zabki
papryka czerwona 1 duza
pomidory 1 puszka
olej 2 lyzki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

beszamel

masło 2 lyzki
mąka pszenna 2 lyzki
mleko 2 szklanki
musztarda 1 lyzeczka
sól i pieprz do smaku

oraz

pieczarki 5 duzych szt
olej 1 lyzka
ser żółty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z dzikiem

Kroki postępowania

1

Naleśniki można przygotować wcześniej. Składniki na ciasto zmiksować, odstawić na 20 minut, ponownie zmiksować i smażyć niezbyt cienkie naleśniki. Wystudzić.

Beszamel: mąkę lekko zrumienić na maśle, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek, przyprawić musztardą, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając aż zgęstnieje. Odstawić.
Krok 1 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
2

Pieczarki obrać, pokroić w plastry, usmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce.
Krok 2 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
3

Mięso z dzika wrzucić na patelnię, mieszając rozdrabniać łopatką, smażyć.
Krok 3 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
4

Na drugiej patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Smażyć razem, aż papryka zmięknie.
Krok 4 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
5
Następnie przełożyć mięso, dodać puszkę krojonych pomidorów, doprawić lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i dusić 5 minut.
Krok 5 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
6

Tortownicę (u mnie 21cm średnicy – zależy od wielkości naleśników) wyłożyć papierem. Na dno włożyć 2 naleśniki.
Krok 6 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
7

Następnie układać warstwy: sos mięsny, naleśnik,
Krok 7 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
8
beszamel z pieczarkami i serem, naleśnik, sos mięsny itd. aż do wykorzystania wszystkich składników.
Krok 8 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto
9
Wykończyć naleśnikiem posmarowanym beszamelem i posypanym serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.
Krok 9 - Tort naleśnikowy z dzikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 06.06.2015 21:42
z dzika? fajna alternatywa
Mniam 06.06.2015 14:23
O jakie to musi być pyszne!
Aleksandra/Olcia 06.06.2015 13:48
mmm zjadłabym
Edith85 06.06.2015 13:24
konkretne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak