Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kukurydziane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na zaczyn

mąka pszenna 25 dag
woda 25 ml
drożdże świeże 2 g

Składniki na ciasto

mąka pszenna 50 dag
mąka kukurydziana 25 dag
woda 40 ml
sól 1 , 5 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
olej 3 łyżki
jajko rozkłócone do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kukurydziane

Kroki postępowania

1
Z składników na rozczyn robimy rozczyn i odstawiamy na na 20-30 minut do wyrośnięcia .
Krok 1 - Bułeczki kukurydziane  foto
2
Następnie do miski wsypuje wszystkie składniki na ciasto i dodajemy zaczyn . Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie . Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 2 - Bułeczki kukurydziane  foto
3
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na posmarowanej blasze . Następnie bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy około 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Bułeczki kukurydziane  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 25.06.2015 16:38
Rewelacyjne bułeczki :)
Futka 06.06.2015 12:21
Świetne i bardzo apetyczne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak