Przepis i sposób przygotowania na: Pijak
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- na ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
- na masę:
1/2 l mleka
3 żółtka
budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła lub margaryny
- na wierzch:
1 szklanka wódki
1-2 paczki okrągłych biszkoptów
1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
- polewa czekoladowa:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki gorącej wody
ewentualnie rodzynki lub orzeszki, migdały
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki o wymiarach ok. 24x30 cm i piec w 170C przez około 30 minut. Ciasto makowo-kokosowe: z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce.
przygotować polewę: Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier zmieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić.Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą udekorować ciasto.
Mialam jeszcze zamiar w zastygajacą polewe na kazdy biszkopcik wsadzic rodzynke to wtedy bylyby to \"cycki murzynki\" ale zapomniałam:)