Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
masa
dżem
wierzch
polewa czekoladowa
Ciasto: Makowo-kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

- na biszkopt:
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- na ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
- na masę:
1/2 l mleka
3 żółtka
budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła lub margaryny
- na wierzch:
1 szklanka wódki
1-2 paczki okrągłych biszkoptów
1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
- polewa czekoladowa:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki gorącej wody
ewentualnie rodzynki lub orzeszki, migdały

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki o wymiarach ok. 24x30 cm i piec w 170C przez około 30 minut. Ciasto makowo-kokosowe: z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce.
przygotować polewę: Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier zmieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić.Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą udekorować ciasto.
Mialam jeszcze zamiar w zastygajacą polewe na kazdy biszkopcik wsadzic rodzynke to wtedy bylyby to \"cycki murzynki\" ale zapomniałam:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 15.08.2011 22:45
świetny
SmacznaPyza 29.04.2011 09:31
bawi mnie ta nazwa :-))) a ciacho super!
ilka_86 24.03.2011 09:34
uwielbiam to ciasto:)
Dorota59 02.03.2011 13:59
cudo
Marzena40 28.02.2011 08:49
smaczne ciasto
Robert10 26.02.2011 10:26
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak