Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kinder pingui ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa
polewa czekoladowa
Biszkopt 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kinder pingui ciasto

- BIszkopty (upiec 2):
4 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-NA MASĘ:
0,5 litra śmietany kremówki
2 \"śmietan-fixy\"
4 łyżki cukru pudru
-NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:
20 dag czekolady
1/4 kostki margaryny
2-3 krople oleju
4 łyżki wody
BISZKOPTY - pieczemy 2 z podwojnej ilosci składników.
Piekarnik nagrzac do 180 st. Blaszke wyłozyc papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Operacje powórzyc do drugiego biszkoptu. Ciasto przelać do blaszek (ja piekłam w 2 tortownicach) w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach powinny być gotowe. Wystudzić.
MASA:
Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i \"śmietan-fixami\".
GLAZURA CZEKOLADOWA:
Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać glazurą. I zajadać sie:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 19.11.2010 08:22
Jakie fajne :)
Misiek1 16.08.2010 09:04
Pychota...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak