Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo-orzechowe ciasto z delicjami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 15 dag
mąka tortowa 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak 2 łyżki
orzeszki ziemne 2 łyżki ( mielone)
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Krem

mleko 2 szkl
mąka tortowa 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 łyżki
masło 20 dag
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
słonecznik łuskany 20 dag ( w karmelu)
czekolada gorzka 5 dag
sok z cytryny do smaku

Pozostałe składniki

delicje 2 opakowania
galaretka wiśniowa 2 opakowania

Poncz

woda 1/3 szkl
rum 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Ciasto makowo-orzechowe z masą słonecznikową z dodatkiem czekolady, delicjami i galaretką jest rewelacyjne.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo-orzechowe ciasto z delicjami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
2
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Połączyć z żółtkami, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Krok 2 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
3
Masa słonecznikowa: Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać, ostudzić. Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, przykryć, ostudzić.
Krok 3 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
4
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Krok 4 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
5
Pod koniec ucierania dodać płynną żelatynę, słonecznik i posiekaną czekoladę. Doprawić do smaku, wymieszać.
Krok 5 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
6
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Zimne ciasto skropić ponczem, wyłożyć masę słonecznikową, ułożyć delicje.
Krok 6 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto
7
Zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 7 - Makowo-orzechowe ciasto z delicjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.05.2016 20:32
Zjadłabym chętnie :)
Alex_M 05.06.2015 15:35
fajne ciacho
Monika-twin 05.06.2015 12:51
FAJNE CIASTO.
iziona 04.06.2015 19:18
Fajne ciacho
marenka 04.06.2015 19:07
świetny przepis
IKrakowianka 04.06.2015 19:07
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak